IZABELA JUTRZENKA-TRZEBIATOWSKA

II RECITAL DYPLOMOWY 21.10.2014

Klasa fortepianu dra hab. Mirosława Herbowskiego w Akademii Muzycznej w Krakowie.

Izabela Jutrzenka-Trzebiatowska pianista, teoretyk muzyki

ul. Gajówka 25 30-250 Kraków, Polska

tel. + 48 12 429 70 40; kom. + 48 600 001220 trzebiatowska.izabela@poczta.fm https://www.facebook.com/pianojutrzenka/?fref=ph

Izabela Jutrzenka-Trzebiatowska jest absolwentką V Liceum Ogólnokształcącego im. A.Witkowskiego w Krakowie i Państwowej Szkoły Muzycznej II st. im. Władysława Żeleńskiego w klasie fortepianu mgr Celestyny Koziak. Ukończyła studia licencjackie na Akademii Muzycznej w Katowicach w klasie fortepianu prof. Hanny Kryjak, a następnie studia magisterskie na Akademii Muzycznej w Krakowie w klasie fortepianu dr hab. Mirosława Herbowskiego. W 2015 roku uzyskała dyplom magistra sztuki na Wydziale Teorii Muzyki Akademii Muzycznej w Krakowie. Ponadto ukończyła mistrzowskie studia podyplomowe na Akademii Muzycznej w Łodzi w klasie fortepianu prof. Mariusza Drzewickiego. Aktualnie jest studentką studiów doktoranckich na Akademii Muzycznej w Krakowie.

Brała udział w licznych kursach mistrzowskich, pracując pod kierunkiem wybitnych artystów m.in. prof. Andrzeja Jasińskiego, prof. Katarzyny Popowej-Zydroń, prof. Andrzeja Pikula, prof. Wojciecha Świtały, prof. Józefa Stompla, prof. Anny Malikovej, prof. Jerzego Sterczyńskiego, prof. Kevina Kennera a także uczestniczyła w Wiener Meisterkurse w klasie Paula Badura-Skody (2010), oraz Rolanda Batika (2011).

Występowała u boku prof. Elżbiety Stefańskiej w Krojantach. Zagrała recitale fortepianowe w Krakowie w Dworku Białoprądnickim, Klubie Dziennikarza „Pod Gruszką”, Śródmiejskim Ośrodku Kultury, a także dwukrotnie występowała w Willi Decjusza w ramach cyklu „Dziedzictwo Chopina”. Ponadto zagrała recital chopinowski w ramach obchodów Roku Chopinowskiego w Chojnicach, a także uczestniczyła w XV Międzynarodowym Festiwalu Muzycznym w Nałęczowie (2011).

Występowała m.in. w Schloss Laudon w Wiedniu, a także zagrała recital w Hamm (Niemcy) zorganizowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Kulturbrücke Hamm-Kalisz. W 2013 roku była uczestnikiem Międzynarodowego Festiwalu „Ung Klassik” w Norwegii, zagrała recitale w Krakowie i w Wiedniu w ramach Międzynarodowego Festiwalu „Związki pomiędzy kulturą południa a północy. Chopin  – Grieg. Wzajemne inspiracje i rezonans w malarstwie i literaturze”, a także występowała na Estradzie Młodych 47. Festiwalu Pianistyki Polskiej w Słupsku

W 2014 roku odbyła tournée koncertowe po Hiszpanii, wystąpiła podczas 19. Festiwalu Kompozytorów Polskich im. Henryka Mikołaja Góreckiego, oraz zagrała recitale w Museum am Dom w Trewirze oraz w Haus der Musik w Wiedniu. Ponadto otrzymała stypendium Rektora Akademii Muzycznej w Krakowie dla najlepszych studentów.

W 2016 roku zagrała debiut orkiestrowy z Sinfoniettą Cracovia pod batutą Tadeusza Strugały na Zamku Królewskim w Niepołomicach podczas Międzynarodowego Festiwalu „Związki pomiędzy kulturą południa a północy. Chopin  – Grieg. Wzajemne inspiracje i rezonans w malarstwie i literaturze”.

Od 2007 roku publikuje artykuły w wydawanym przez Stowarzyszenie Twórcze POLART Czasopiśmie Artystyczno-Literackim „Hybryda”, którego także jest członkiem redakcji.

In 2011 she finished bachelor studies at the Karol Szymanowski Music Academy in Katowice and continued her studies at the Academy of Music in Kraków where she obtained Master of Arts in the piano class of Professor Mirosław Herbowski (2014) and Master of Arts in Music Theory (2015). Currently she continiues her postgradual studies at the Academy of Music in Łódź in the piano class of Professor Mariusz Drzewiecki. She also developed her skills at international masterclasses with prof. Andrzej Jasiński, prof. Katarzyna Popowa-Zydroń, prof. Andrzej Pikul, prof. Wojciech Świtała, prof. Józef Stompel, prof. Anna Malikova, prof. Jerzy Sterczyński and at the Vienna Master Courses given by such eminent pianists as Roland Batik and Paul Badura-Skoda.

She has given many recitals in Kraków, at the Chopin Year celebrations in Chojnice, and a concert alongside prof. Elżbieta Stefańska in Krojanty. She has performed at International Piano Festival in Nałęczów, where she also obtained artistic advice from Kevin Kenner, Tomoko Mack, Kazimierz Brzozowski oraz Leonid Tamulevich. In 2013 Izabela Jutrzenka-Trzebiatowska took part in the young talents Festival “Ung Klassisk“ in Arendal (Norway) and played two recitals during the International Festival “The Relationship between the Culture of the South and the North. Chopin – Grieg“ in Cracow and in Vienna. She has been invited to participate in the 47. Polish Piano Festival in Słupsk (2013) and 19. Festival of Polish Composers “Henryk Mikołaj Górecki“ in Bielsko-Biała (2014). In 2014 she played recitals in Haus der Musik in Vienna, Museum am Dom in Trier and had a concert tour in Spain.

She participated in the Scientific Symposium of the 80th anniversary of the birth of Boguslaw Schaeffer (Kraków 2008), and was an assistant at the XI. International Congress on Musical Signification (Kraków 2010). She writes articles for the arts and literary magazine „Hybryda”, published by the POLART Creative Assotitation.